Luottamustila vai luottamuspula

29.11.2023

Lahden Palvelutorilla käytiin marraskuun puolessa välissä Lahden kaupungin osallisuuden ja hyvinvoinnin tahon ja Yhdessä Päijät-Häme-hankkeen järjestämä Erätaukokeskustelu, jonka otsikkona oli ”LUOTTAMUSTILA VAI LUOTTAMUSPULA?”. Keskustelun tavoitteena oli kartoittaa alueen luottamusilmapiiriä tulevan yhteisötalon rakentumiselle Lahdessa ja muualla Päijät-Hämeessä.

Seinien lisäksi, tai jopa niiden sijasta, juuri luottamuspääoma ja yhteinen tahto ovat tärkeimmät rakentamisen materiaalit yhteisötilojen rakentamisen haastavassa tehtävässä. Mikäli niitä ei löydy riittävästi, vaiva menee hukkaan ja yritys voi luhistua kuin korttitalo ensimmäisessä vastatuulessa. Kestävään perustaan tarvitaan siis oikea maaperä ja keskinäinen luottamus. Lisäksi tarvitaan vielä yhdessä sovitut toiminnan perusteet, arvot ja sopimukselliset pelinsäännöt. Sen jälkeen voidaan katsoa rakennuspiirustukset ja varmistaa rahoitus, myös jatkuvuuden turvaamiseksi.

Erätauko-tilaisuuteen oli löytänyt tiensä hyvin laaja skaala erilaisia järjestö- ja kansalaistoimijoita. Oli isompien järjestöjen, pienten yhdistysten, kolmannen ja neljännen sektorin toimijoita, olipa mukana julkisen tahonkin edustajia. Ihan jokainen osallistuja ei ollut varma, mistä syystä oli paikalle tullut ja mitä keskustelulla haettiin, mutta mukana oli myös heitä, jotka olivat asiaa jo useiden vuosien ajan valmistelleet. Siis aivan loistava tilaisuus ja haaste juuri Erätaukokeskustelulle, kun se tapahtuu osaavien ohjaajien kuljetuksessa!

Aluksi tilanne vaikutti olleen hämmentynyt kummassakin keskusteluryhmässä. Keskustelu haki kurssia kuin avomerellä ajelehtiva laiva, kunnes vähitellen alkoi erottua matkustajien eri tietojen ja taitojen kautta, että taidetaan olla ihan turvallisilla vesillä ja maatakin on jo näkyvissä. Toki, Hämeessä kun ollaan, pitää aina joukosta löytyä myös epäilyä, jarrutusta ja sopivan mausteista vastustustakin. Lopulta, kun päästiin omaan, lahtelaiseen satamaan, oli löytynyt monien oivallusten kautta myös selkeästi uutta ymmärrystä, tahtoa ja innostusta itse asiaan. Yhdessä.

Erätauko on loistava ja jännittävä työkalu ja mahdollisuus uudenlaiseen dialogisuuteen, erityisesti nyt, kun korona-ajan eristäytymisen jälkeen on tarpeellista purkaa kuplautumista ja some-ahdistusta sekä alkaa opetella luomaan uutta, aitoa kohtaamiskulttuuria. Yhdessä.

Erätauko-keskustelu antoi myös hankkeelle paljon hyviä aineksia ja kysymyksiä, joihin vastaamalla on mahdollista lujittaa maaperää ja avartaa alueen keskustelu- ja toimintakulttuuria. Viestinnän ja tiedottamisen tarpeita ja aukkoja tuli myös hyvin esille. Niitä lukien voimme jatkossa toivottavasti entistä paremmin ja oikea-aikaisemmin suunnata tiedottamista ja löytää oikeat kohderyhmät, verkostot ja tiedottamisen kanavat.

Erätauko-keskusteluprosessi itsessään on yksi tapa lisätä osallisuutta ja vahvistaa kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Osallisuus ja yhteisöllisyys ovat tärkeitä mielen hyvinvoinnin elementtejä. Niiden edellytyksenä on kuulluksi tulemisen kokemus. Nämä ovat niitä vaikutuksia, mitä Yhdessä Päijät-Häme-hankkeella ja yhteisötilojen palvelusisältöjen kautta tavoitellaan.

Keskiviikkona, 12.12. Fellmanniassa pidetään yhteisötalon kumppanuudesta kiinnostuneille yhdistysten edustajille työpaja, jossa mietitään tilakysymysten ohessa lisää syntyvän yhteisön arvoja, pelinsääntöjä, kumppanuussopimuksia sekä käydään läpi niitä mahdollisuuksia, uhkia, heikkouksia ja vahvuuksia, mitä toiminalle on tiedossa.

Yhteisötalon eri kumppanuuden muotoja, joihin kukin yhdistys voi resurssiensa mukaan osallistua, ovat mm.:

•       Tilakumppanuus

•       Tapahtuma-kumppanuus

•       Kehittämis-kumppanuus

•       Työllisyyskumppanuus

•       Virtuaalinen kumppanuus

•       Yrityskumppanuus

Työpajan aikana vastaamme myös kysymyksiin ja kerromme lisää yhteisötalon tilojen ja palvelujen hinnoista sekä kaikille ilmaisista palveluista.


Tervetuloa mukaan rakentamaan kumppanuutta Yhdessä Päijät-Häme-hankkeen kanssa!

Tutustu hankkeeseemme ja tilaa uutiskirjeemme: https://www.yhdessapaijathame.fi/uutiskirjeen-tilaus/

Lisätietoja:

Marja-Leena Pellikka

projektipäällikkö

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysturva ry

Yhdessä Päijät-Häme -hanke

marja-leena.pellikka@kumppanuusverkosto.fi

+358 41 311 7883