Ilmaista kesätekemistä Päijät-Hämeessä

20.6.2023

Näe Päijät-Häme – Yhdessä kaverin kanssa!

Päijät-Hämeen kauniit kunnat ja kaupungit tarjoavat huiman määrän ihanaa kesätekemistä kaiken ikäisille. Haastamme kaikki pyytämään ystävä, perheenjäsen tai vaikka naapuri mukaan tutkimaan tätä kaunista maakuntaa!

Oletko jo tutustunut puistojen tarjontaan? Lapsiperheille esimerkiksi Launeen perhepuisto ja 4H:n Yli-Marolan kotieläinpiha (vapaaehtoinen pääsymaksu) tarjoavat kivaa ajanvietettä koko päiväksi. Lahdesta löytyy myös Lanun puisto huikeine patsaineen, jonka jälkeen voi kävellä Vesijärven satamaan katsomaan upeaa järvimaisemaa. Pysähdy myös Pikku-Veskun puistossa ihailemassa vesiurkujen esitystä.

Hollolan kirkonkylällä on upea keskiaikainen kirkko. Kirkon läheltä löytyy näköalatorni, josta näkyy kesäisen luonnon kauneus parhaimmillaan. Hollolan kylän raitilla tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt jonnekin historiaan, siellä on niin kaunista.

Kesän kauneutta pääsee ihastelemaan myös Vääksyssä. Vääksyn kanavalle kannattaa pysähtyä ihmettelemään ohikulkevia laivoja. Muutenkin Vääksy tarjoaa idyllisen kyläyhteisön pienine putiikkeineen, ja mikä olisi ihanampaa kuin kesäinen kävelylenkki Norrlinin puistossa.

Sysmässä on useita kauniita luontopolkuja, kuten esimerkiksi Sysmän polku ja Joutsjärven rantapolku. Voit lähteä patikoimaan ja tutustumaan alueen luontoon ja maisemiin. Voit myös vierailla Sysmän kirkossa, mikä on historiallinen nähtävyys. Kirkon ympäristössä voi vain istua ja nauttia rauhallisesta ilmapiiristä. Suopellolla on luontopolku, joka kulkee suon läpi ja tarjoaa mahdollisuuden tutustua alueen luontoon ja sen monimuotoisuuteen. Voit kävellä polkua pitkin ja ihailla suon erikoista ekosysteemiä. Suopellolla on runsaasti lintulajeja, jotka ovat erityisen aktiivisia aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Ota mukaan kiikarit tai kamera ja koe lintujen tarkkailun ilo.

Heinolan Perhepuiston läheltä löytyy kokonainen puisto täynnä riemastuttavaa ja ajatuksia herättävää nykykansantaidetta, mikä viihdyttää kaiken ikäisiä. Heinolan taidemuseo tarjoaa myöskin ilmaisen sisäänpääsyn tiettyinä päivinä tai tiettyihin näyttelyihin. Heinolassa on useita luontopolkuja ja retkeilyalueita, kuten Konnivesi ja Kymijoen Hiking Area. Voit lähteä patikoimaan tai kävelylle luontoon ja nauttia kauniista maisemista ja raikkaasta ilmasta. Kaupunginpuistossa voit kävellä tai järjestää vaikka pienen piknikin kesäpelien kera yhdessä!

Päijänteen vesillä on runsaasti kalaa, joten jos olet kiinnostunut kalastuksesta, Päijänteen ja muiden vesistöjen rannoilla voi kalastaa ilmaiseksi omilla välineilläsi. Muista kuitenkin tarkistaa kalastusluvat ja säännöt ennen kalastuksen aloittamista.

Iiitti tarjoaa upeita luontokohteita, kuten Hiidensaari ja Päijänteen kansallispuisto. Voit tutustua näihin alueisiin ja lähteä patikoimaan, kävelemään luontopolkuja tai vain nauttimaan luonnon rauhasta. Iiitissä on useita uimarantoja, kuten Kuolimojärven ranta ja Vuolenkosken uimaranta. Voit nauttia uimisesta, aurinkoa ottamisesta ja rentoutumisesta kauniilla järvirannoilla. Iiitissä on myös useita merkittyjä luontopolkuja, kuten esimerkiksi Pikku-Parikkala ja Ähkyn luontopolku.

Älä myöskään unohda kaikkia muita uimarantoja, laavuista puhumattakaan! 

Päijät-Häme on täynnä ihanaa tekemistä, mihin et tarvitse kuin avoimen mielen, ja hyvää seuraa!

Ihanaa kesää! Nautitaan siitä - Yhdessä!

Alla olevista linkeistä löydät lisää tekemistä Päijät-Hämeessä:

Iitti
Orimattila
Hartola
Heinola
Lahti
Asikkala
Vääksy
Hollola
Padasjoki
Kärkölä

 Sofia Heinonen
Projektityöntekijä
Yhdessä - Päijät-Häme -hanke